logo

FAQ's Spa's

Heb ik een aparte pomp nodig om mijn spa op te blazen?

Hoe kan ik het water sneller warm laten worden?

Waarom moet ik mijn water behandelen?

Op deze pagina vindt u de antwoorden op deze vragen en nog veel meer. U kunt hier terecht voor vragen over uw spa en over de waterbehandeling.


Spa's

1.V: Tot hoever mag ik de spa opblazen?

A: De spa mag tot ongeveer 85% gevuld worden met lucht. Als de spa te hard wordt opgeblazen kunnen er interne beschadigingen of beschadigingen aan de lasnaad ontstaan op het moment dat de spa is gevuld en/ of wordt blootgesteld aan de zon.

 

2.V: Heb ik een aparte pomp nodig om mijn spa op te blazen?

A: Nee. De spa pomp kan met behulp van de slang worden gebruikt om het bad op te blazen.

 

3.V: Tot hoever mag ik het bad vullen met water?

A: De maximale waterhoogte staat aangegeven aan de binnenzijde van de spa.

 

4.V: Moet mijn spa op een egale ondergrond staan?

A: Ja. Zorg ervoor dat de ondergrond glad, egaal, stabiel en vrij van scherpe voorwerpen is. Voorkom ook dat er met de spa over de grond wordt gesleept omdat er dan scheurtjes kunnen ontstaan.

 

5.V: Waarom doet mijn pomp het niet? (er branden geen lampjes op het display)

A: Zorg ervoor dat de pomp op het juiste stopcontact is aangesloten. Dit dient een geaard stopcontact te zijn waar stroom op staat. Controleer vervolgens of de aardlekschakelaar goed is aangesloten en reset deze. U kunt ook kijken of u de spa op een andere groep kunt aansluiten.

 

6.V: Waarom is mijn spa plotseling gestopt?

A: Onze spa’s hebben een automatische stop functie voor de volgende gevallen:

1)      Na een half uur stopt de spa automatisch met bubbelen. U kunt gewoon weer op de knop drukken om verder te gaan.

2)      De heater stopt automatisch met verwarmen zodra de ingestelde temperatuur is bereikt. Hij gaat weer aan zodra de temperatuur 2℃ onder het gewenste niveau is gezakt.

3)      Als de spa oververhit dreigt te raken zal hij zichzelf afsluiten. Hij zal weer opstarten zodra hij is afgekoeld.

 

7.V: Wat is de maximale temperatuur van de spa?

A: De maximale temperatuur is 42℃. Hierbij moet rekening worden gehouden met een speling van ongeveer 2℃.

 

8.V: Hoe kan ik het water sneller warm laten worden?

A: Hier volgen een aantal tips om het water sneller warm te laten worden:

1)      Leg een cover over de spa zodra de verwarmingsfunctie aanstaat. De cover voorkomt een groot gedeelte van het warmte verlies.

2)      Zorg dat het buiten niet te koud is en niet te hard waait. Deze factoren zorgen ervoor dat de warmte snel kan ontsnappen.

3)      Plaats de spa niet direct op een ondergrond maar maak gebruik van onder tegels of een grondkleed. Hierdoor kan de warmte ook aan de onderkant worden vast gehouden.

 

9.V: Waarom verwarmt mijn pomp het water niet?

A: Volg de volgende stappen ter controle:

1)      Controleer de hoogte van het water. Zorg dat het water even hoog is als de op de spa aangegeven waterlijn. Controleer vervolgens of dit het probleem op lost.

 

2)      Zorg dat er geen doorzichtige covers meer zitten over de aansluitpunten voor de pomp.

 

3)      Als de pomp een knarsend geluid maakt laat dan de lucht ontsnappen via de klep. Wacht tot u weer water ziet en draai de klep weer goed vast. Controleer vervolgens of het probleem is opgelost.

 

4)      Controleer de in- en uitlaat van de spa en zorg dat deze vrij en schoon zijn. Controleer vervolgens of het probleem is opgelost.

 

5)      Controleer het filter. Zorg ervoor dat hij schoon is, niet beschadigd en de juiste afmetingen heeft. Vervang indien nodig. Controleer vervolgens of dit het probleem oplost.

 

6)      Ga na of u ergens lekkages vindt. Controleer de spa en of de slang correct is aangesloten. Kleine gaatjes kunnen eenvoudig worden gerepareerd met het reparatiesetje. Kunt u geen gaatje vinden maar is er wel sprake van water of lucht verlies, neem dan contact op met Jilong.

 

7)      Zorg er voor dat de slangen niet verdraaid of gebogen zijn en dat de pomp en de spa op dezelfde hoogte staan.

 

8)      Zorg dat de onderstaande dopjes goed zijn aangedraaid. Volg de instructies om dit je controleren:

Mocht het probleem nu nog niet zijn opgelost vul dan een garantieformulier in via www.Jilong.nl.

 

10.V: Wat kan ik doen als er water lekt bij de aansluiting van de slang?

A: Controleer of de slangen goed zijn aangesloten en of alle onderdelen nog heel zijn. Vervang de onderdelen indien nodig.

 

11.V: Mijn water is troebel. Wat kan ik doen?

A: Bij troebel water kunt u het beste uw water vervangen. Troebel water kan worden voorkomen door regelmatig het chloor en de pH waarde te meten en eventueel bij te stellen.

 

12.V: Mijn spa pomp werkt niet meer. Kan ik hem repareren?

A: Nee. Als uw pomp defect is moet u contact opnemen met de after sales afdeling van Jilong. Als u de pomp zelf probeert te repareren kan dit schadelijke gevolgen hebben.

 

13.V: Hoe vaak moet ik mijn filter schoonmaken en/ of vervangen?

A: Het wordt geadviseerd om het filter dagelijks af te spoelen. Het vervangen van het filter is afhankelijk van hoe intensief de spa wordt gebruikt. Over het algemeen dient het filter 1x per week vervangen te worden.

 

14.V: Hoe vaak moet ik het water verschonen?

A: Als u het water op een correcte manier behandeld, hoeft het water minder vaak te worden vervangen. Gebruik een cover als de spa niet wordt gebruikt, meet regelmatig chloor en pH, laat de pomp een aantal uren per dag draaien en vervang het filter op tijd. Afhankelijk van hoe intensief de spa wordt gebruikt en hoe het water wordt behandeld moet het om de 7 tot 14 dagen worden vervangen.

 

15.V: Kan ik een cartridgefilter van een ander merk gebruiken?

A: Nee. Dit model filter is speciaal voor de spa’s gemaakt. Let er goed op dat u het juiste filter aanschaft omdat u ander de pomp en de spa kunt beschadigen.

 

16.V: Waarom gaat de filterfunctie van de pomp aan als ik de heater aan zet?

A: Omdat de heater altijd in combinatie met de filterfunctie werkt. U kunt de filterfunctie wel apart van de heater gebruiken.

 

17.V: Wat is er aan de hand als ik de melding E3 krijg?

A: Bij deze melding is het water te heet. De temperatuur ligt dan boven de maximale temperatuur van 42℃. Schakel de pomp uit en wacht tot de temperatuur is gezakt tot tussen de 2℃ en 44℃. Mocht dit niet helpen dan kunt u een garantieformulier invullen via www.jilong.nl.

 

18.V: Welke chemicaliën moet ik gebruiken voor het onderhouden van mijn water? 

A: U kunt gebruik maken van chloor tabletten. Deze doet u in een drijver welke u in het water plaatst. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van pH – en pH + voor het bijstellen van de pH waarde. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw lokale chemie dealer. 


Waterbehandeling

1.V: Wat zijn chloor en pH waarde? Wat zijn de optimale waardes?

A: Chloor gebruiken we voor het desinfecteren van het water. De waardes dienen te liggen tussen de 0,5 en de 2 p.p.m. Dit betreft het vrije (actieve) chloor. Het gehalte gebonden chloor (inactief) mag nooit hoger zijn dan 1,0 p.p.m. en zeker niet hoger als het vrije chloor.

De pH-waarde geeft aan of uw water zuur, neutraal of alkalisch (basisch) is. De waardes mogen schommelen tussen de 6,8 eb 7,8. Hierbij is de optimale waarde 7,2. Let op! Als uw pH waarde niet in orde is heeft dit ook gevolgen voor uw chloor.

 

2.V: Wat kan ik aflezen aan de kleur van mijn zwembad water?

A: Als uw water begint te verkleuren kan dat verschillende oorzaken hebben. Hieronder volgt een overzicht met mogelijke oorzaken. Om de problemen aan te pakken kunt u contact opnemen met uw lokale chemie verkooppunt. Het is sowieso verstandig om uw pH waarde te meten en bij te stellen.

 

Kleur

Mogelijke oorzaak

Oplossing

Groen water    

Algen/ Slechte desinfectie/ teveel cyanuurzuur

pH controleren / corrigeren

Shock toepassen, filteren

Bruin water

Te veel oxidatiemiddelen in het water (ijzer/ mangaan)

Bad deels leeg laten lopen, schoonmaken en bijvullen met leidingwater

Modderig water

Slechte filtering

pH controleren / corrigeren eventueel filter vangen

Troebel water

Kalk laat los uit water

pH controleren / corrigeren

 

3.V: Wat voor toebehoren heb ik nodig om mijn zwembad te onderhouden?

A: Wij adviseren u om een startsetje aan te schaffen. Deze set bevat alle middelen om het bad probleemloos in gebruik te nemen: 0,5 kg Mini Quick, 0,5 kg pH-, 1 x test set voor het meten van pH en chloor en 2 chloordrijvers. Daarnaast is het verstandig om een of twee extra filters op voorraad te hebben. Ook kunt u er voor kiezen om een cover voor uw bad aan te schaffen zodat u het water kunt afschermen tegen vervuiling van buiten af.

 

4.V: Waarom moet ik mijn water behandelen?

A: Vervuild zwemwater kan gevolgen hebben voor u gezondheid. Daarnaast kan een slechte kwaliteit zwemwater ervoor zorgen dat uw bad, pomp en/ of trap worden aangetast. Door het water regelmatig te controleren en te behandelen verlengt u de levensduur van uw zwembad en kunt u er langer plezier van hebben!

 

5.V: Hoe moet ik mijn water behandelen?

A: Controleer minimaal 1x per week de chloor en pH waarde en stel deze indien nodig bij. Zorg er daarnaast voor dat uw pomp goedt werkt zodat het water goed wordt gefilterd. Voor product advies kunt u contact opnemen met Jilong of met uw lokale chemie verkooppunt.

 

6.V: Hoe kan het dat er zwarte vlekken in mijn liner zitten?

A: Dit kan een gevolg zijn van algen of oxidatie. Het is verstandig om uw bad leeg te laten lopen, goed schoon te maken en weer vol te laten lopen met leidingwater. 

 

7.V: Waardoor ontstaat de chloorlucht?

A: De lucht ontstaat niet door te veel chloor. De lucht ontstaat doordat er te veel gebonden chloor in het water zit. Dit is chloor dat zijn werk geeft gedaan en nu niet meer actief is. Om het probleem op te lossen kunt u het volgende doen: Allereerst meet u de pH en stel deze bij tot ongeveer 7,2.  Daarna kunt u het water een shock behandeling geven. Zorg ervoor dat er een vrij chloorgehalte is van 5 mg/ l. Mocht dit niet werken laat het bad dan gedeeltelijk leeglopen en vul het aan met leidingwater. Meet daarna de alkaliteit, deze dient te liggen tussen de 100 en 150 p.p.m., en stel deze zo nodig bij.

 

8.V: Mijn pH waarde ligt buiten de optimale waarden. Wat kan er gebeuren?

 

A: Een te hoge pH waarde kan aanslag, troebel water, vervuiling van het filter en een slechte werking van het chloor tot gevolg hebben. Als de pH waarde te laag is kan dit zorgen voor aanslag op de liner, roest, scheuren in de plastic onderdelen en het heeft een slecht invloed op de alkaliteit. In beide gevallen kan er ook en huid irritatie ontstaan. Test dus regelmatig uw pH en stel zo nodig bij.   

ALPC

Icarus 11, 8448 CJ Heerenveen
Postbus 745, 8440 AS Heerenveen
Tel. algemeen: +31 513 62 66 66

KvK: 01068710
BTW: NL810888415B01


sitemap