logo

Faq's-zwembaden

Kan ik bij het zwembad weglopen terwijl hij wordt gevuld?

Waarom zitten er gaten in mijn cover?

Wat is het maximale gewicht dat een Jilong trappen kan dragen?

Waardoor ontstaat de sterke penetrante chloorlucht?

Op deze pagina vindt u de antwoorden op deze vragen en nog veel meer. U kunt hier terecht voor vragen over uw zwembadcovertrap en over  de waterbehandeling. Heeft u vragen over uw pomp? Klik dan hier


Zwembaden

1.V: Hoeveel lucht moet er in de opblaasbare ring van een Marin zwembad?

A: De ring mag tot 80% worden gevuld met lucht. Als de ring te vol wordt geblazen kan hij barsten of gaan lekken zodra hij gevuld is en in de zon komt.

 

2.V: Op wat voor ondergrond kan ik mijn bovengrondse zwembad het beste plaatsen?

A: Op een stabiele ondergrond. Dit kan gras, beton of bestrating zijn. De bestrating dient waterpas en stabiel te zijn. Let op! Zorg ervoor dat er geen takjes, stenen, scherpe voorwerpen of ander puin onder het zwembad liggen. Een grondzeil wordt aanbevolen. Zet het zwembad niet op een modderige of zand ondergrond, hierdoor zou het bad kunnen verzakken.

 

3.V: Kan ik mijn zwembad op een helling plaatsen?

A: Nee. Het bad moet op een rechte, stabiele ondergrond staan. Als u het bad op een helling zet zal het scheef gaan staan en kan het instorten. Let bij het vullen van het bad dan ook goed op. Zodra het water zich niet goed verspreid (maar bijvoorbeeld ophoopt) stop dan met vullen. Laat het bad weer leeg lopen en ga opzoek naar een geschiktere plek.

 

4.V: Waarom staat mijn zwembad scheef?

A: Hiervoor kunnen twee redenen zijn:

1)      Voor het vullen van het bad zijn de bodem en de wanden niet goed uitgevouwen. De bodem van het bad hoort helemaal egaal te zijn, zonder vouwen. Vervolgens moeten de wanden gelijkmatig worden uitgespreid buiten de opblaasbare ring. U kunt het probleem proberen op te lossen door het bad leeg te laten lopen en opnieuw op te zetten.

2)      Het bad staat op een ondergrond wat niet 100% egaal is. U kunt het probleem op lossen door het bad leeg te laten lopen en opnieuw op te zetten op een andere locatie.

 

5.V: Welke lijm kan ik gebruiken om mijn bad te repareren?

A: Voor het repareren van uw bad kunt u zachte PVC lijm gebruiken. Dit is verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt. Lees voor gebruik van de lijm goed de instructies op de verpakking.     

 

6.V: Kan er gras door mijn grondkleed en/ of liner heen groeien?

A: Ja, er zijn bepaalde types hard gras, bijvoorbeeld Bermuda gras, wat door een liner heen kan groeien. Let dus goed op dit soort types gras voordat u het bad opzet. Maak het oppervlakte waar u het bad neer wilt zetten anders eerst gras vrij. Jilong kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het groeien van gras door grondkleed en/ of liner.

 

7.V: Kan de opblaasrand van het bad gebruikt worden om overheen te hangen, tegen aan te liggen of boven op te zitten?

A: Nee. Sta niet toe dat iemand dit doet. Het kan er voor zorgen dat het water er uit stroomt, het bad instabiel wordt of zelfs in elkaar zakt.

 

8.V: Is het toegestaan om dieren in het bad te laten spelen?

A: Nee. Houdt huisdieren zoals katten en honden uit de buurt van het bad. Scherpe klauwen en tanden kunnen er voor zorgen dat de liner of de opblaas rand beschadigd raken.

 

9.V: Ben ik wettelijk verplicht om een hek of een omheining om mijn zwembad te plaatsen?

A: In Nederland is er tot op heden geen wettelijke verplichting tot het plaatsen van een hek of omheining. Als u zeker wilt weten welke regelgeving er in uw gemeente van kracht is kunt u contact opnemen met de gemeente.

  

10.V: Kan ik mijn zwembad het hele jaar buiten laten staan?

A: Dit is zeer afhankelijk van het weer. We adviseren om het bad niet op te zetten als het buiten kouder is dan 10 graden Celsius. De kou heeft namelijk een slechte invloed op de liner.

 

11.V: Zijn er manieren waarop ik mijn zwembadwater kan verwarmen?

A: Ja. U kunt gebruik maken van solar verwarming. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van solar verwarming, neem hiervoor contact op met uw lokale zwembad dealer.

 

12.V: Hoe kan ik mijn zwembad het beste opruimen en opslaan?

A: Laat eerst het zwembad leeg lopen. Maak hem vervolgens schoon met een zachte borstel of spons, milde zeep en water. Spoel het bad daarna schoon en laat het goed drogen. Wij adviseren om het bad in de originele verpakking te bewaren op een warme en droge plek.

 

13.V: Wat kan ik doen om het zwembad gebruik veiliger te maken?

A: U kunt er voor kiezen om een boei of drijf mat in de buurt van het zwembad te bewaren in geval van nood. Ook is het verstandig om een EHBO doos en telefoonnummers van lokale instanties (zoals de huisartsenpost) binnen hand bereik te hebben.

 

14.V: Hoe kan het dat er algen in mijn zwembad zitten terwijl ik regelmatig de pomp gebruik?

A: Het filteren van het water door middel van de pomp alleen is niet voldoende. U dient regelmatig het chloor en de pH waarde van het water te controleren en eventueel bij te stellen.     

 

15.V: Hoe kan ik voorkomen dat de wanden en de bodem van het zwembad glad/ glibberig worden?

A: De wanden en de bodem van het bad kunnen glibberig worden door een verandering in de waterkwaliteit. U kunt de kwaliteit van het water op peil houden door regelmatig uw pH en chloor te testen, dagelijks te pomp een aantal uur te laten draaien en het filter op tijd te vervangen. Ook kunt u er voor kiezen om de uw bad af te dekken met een cover op het moment dat hij niet wordt gebruikt.

 

16.V: Hoe kan ik voorkomen dat de poten van het bad in de grond zakken?

A: Het kan voorkomen  dat de pootjes van het zwembad in het gras zakken. U kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld een houten plankje of een tegel onder de pootjes te leggen. Let er wel goed op dat het zwembad recht en stabiel staan anders kan hij in elkaar zakken. U kunt er ook voor kiezen om het bad op te bouwen op onder tegels van polyethyleen. Deze onder tegels vallen als puzzelstukjes in elkaar en voorkomen dat uw pootjes kunnen verzakken.

 

17.V: Hoe krijg ik bij een rond stalen frame bad de laatste buis op zijn plaats zonder dat de andere buizen los schieten?

A: Om de laatste buis op zijn plaats te krijgen kunt u het frame een beetje op tillen tot de laatste buis er tussen past. Als u het frame dan weer laat zakken zal hij zo in elkaar schuiven.

 

18.V: Kan ik bij het zwembad weglopen terwijl hij wordt gevuld?

A: Nee, u dient er de hele tijd bij te zijn.

1)      Controleer of het bad zich gelijkmatig vult. Als dit niet het geval is stop dan met vullen en controleer of alle vouwen uit de bodem zijn gehaald. Mochten er geen vouwen in de bodem zitten dan staat het bad waarschijnlijk niet op een egale ondergrond en moet hij verplaatst worden.

2)      Kijk regelmatig of het frame nog goed in elkaar zit en of de poten nog stevig op de grond staan. Kijk bij een opblaasbaar bad of de wanden zich gelijkmatig verdelen.

3)      Als het bad tot te helft is gevuld dient u te controleren of alle schroeven stevig vast zitten en of alle buizen goed in de plastic verbindingsstukken vallen. Als dit niet het geval is zal het frame niet stevig genoeg zijn om het water vast te houden.      

 

19.V: Kan ik een ander merk pomp aansluiten op mijn Jilong zwembad?

A: Ja dit kan. Op alle Jilong baden zijn geschikt voor een pomp met een aansluiting van ø32 mm.  


Covers

1.V: Zit er bij iedere zwembad set een cover?

A: Nee. Dit is afhankelijk van welke set je aanschaft. Lees eerst duidelijk de verpakking voor je de set aanschaft.

 

2.V: Als er in de set geen cover zit en de dealer heeft ze ook niet, waar kan ik dan een cover aanschaffen?

A: U kunt de cover aanschaffen via www.jilong.nl. Ook kunt u contact opnemen met Jilong voor een dealer bij u in de buurt.

 

3.V: Waarom zitten er gaten in mijn cover? Verkoopt Jilong ook covers zonder gaten?

A: Voor de veiligheid. De gaten zorgen er voor dat er lucht bij het zwemwater kan komen. Er ontstaat dus geen verstikkingsgevaar als iemand onder de cover in het zwembad terecht komt. Daarnaast voorkomen de gaten dat er plassen regenwater op de cover kunnen blijven liggen. Jilong verkoopt dan ook geen covers zonder gaten.

 

4.V: Zijn de cover van Jilong veiligheidscovers? 

A: Nee. De covers van Jilong zijn gewone covers en kunnen niet gebruikt worden om te voorkomen dat kinderen in het zwembad terechtkomen zonder toezicht.

 

5.V: Hoe zorg ik ervoor dat de cover strak over een rechthoekig zwembad wordt gespannen?

A: De cover kan niet volledig strak over het rechthoekige bad worden gespannen. Omdat de baden een constructie hebben met metalen zijbuizen kan de cover nooit helemaal strak worden getrokken.

 

6.V: Zit er gaas in het midden van de Jilong covers?

A: Nee. De covers van Jilong zijn voorzien van gaten en maken dus geen gebruik van gaas.

 

7.V: Mijn cover past niet over mijn zwembad. Wat moet ik doen?

A: Zorg er eerst voor dat uw de juiste cover heeft. Controleer hiervoor de originele verpakking en de afmetingen. Ook is de cover gemakkelijker te plaatsen met twee personen. De ene persoon houdt de cover stevig vast over het uiteinde van het bad terwijl de andere persoon de cover over het bad vouwt. Bij de ronde opblaasbare baden dient de cover op de opblaasbare rand te vallen en bij de stalen frame baden dient hij om de stalen rand te vallen. Door de cover even in de zon te leggen zal het materiaal minder stug worden een eenvoudiger te rekken zijn.

 

8.V: Verkoopt Jilong ook solar zomerkleden?

A: Ja. Deze solar kleden drijven op het water. De kleden absorberen de warmte van de zon en zorgen er ook voor dat het zwembadwater minder warmte verliest.

 

9.V: Verkoopt Jilong ook covers voor de stalen frame baden?

A: Ja. We hebben verschillende maten covers voor diverse maten stalen frame baden. U kunt een cover kopen via www.jilong.nl. U kunt ook contact opnemen met Jilong voor advies en een dealer bij u in de buurt.


Trappen

1.V: Is het veilig om in het zwembad te springen vanaf de trap of een ander platform?

A: Nee, dit is erg gevaarlijk. Sta springen of duiken in het zwembad niet toe. De zwembaden die Jilong verkoopt zijn hier niet diep genoeg voor. Als u zich hier niet aan houdt kan dat letsel of dood tot gevolg hebben.

 

2.V: Kan ik een trap gebruiken van een ander merk?

A: Ja, dat kan. Let er dan wel op dat de trap de juiste hoogte heeft. De volgende trappen zijn speciaal ontworpen voor de Jilong zwembaden:

 

 

Hoogte

Kleur

Opmerking

70.250.33.046

JL29R111

84 cm

blauw

 

70.250.33.054

JL29R111V01

84 cm

grijs             

 

70.250.33.048

JL29R112

90 cm

blauw

 

70.250.33.056

JL29R112V01

90 cm

grijs             

 

70.250.33.047

JL29R112-1

109 cm

blauw

 

70.250.33.057

JL29R112-1V01

109 cm

grijs             

 

70.250.33.049

JL29R114

122 cm

blauw

Met platform

 

70.250.33.055

JL29R114V01

122 cm

grijs             

Met platform

 

                                              

3.V: Wat is het maximale gewicht dat een Jilong trappen kan dragen?

A: De trappen van Jilong kunnen 135 kg dragen per tree.

 

4.V: Welke trap moet ik gebruiken voor welk zwembad?

De trap van 84 cm hoog kan gebruikt worden voor baden van 76, 81 en 84 cm hoogte.

De trap van 90 cm hoog kan worden gebruikte voor baden van 90 cm hoogte.

De trap van 109 cm hoog kan worden gebruikt voor baden van 94 en 109 cm hoogte.

De trap van 122 cm hoog kan worden gebuikt voor baden van 122 cm hoogte. 


Waterbehandeling

1.V: Wat zijn chloor en pH waarde? Wat zijn de optimale waardes?

A: Chloor gebruiken we voor het desinfecteren van het water. De waardes dienen te liggen tussen de 0,5 en de 2 p.p.m. Dit betreft het vrije (actieve) chloor. Het gehalte gebonden chloor (inactief) mag nooit hoger zijn dan 1,0 p.p.m. en zeker niet hoger als het vrije chloor.

De pH-waarde geeft aan of uw water zuur, neutraal of alkalisch (basisch) is. De waardes mogen schommelen tussen de 6,8 eb 7,8. Hierbij is de optimale waarde 7,2. Let op! Als uw pH waarde niet in orde is heeft dit ook gevolgen voor uw chloor.

 

2.V: Wat kan ik aflezen aan de kleur van mijn zwembad water?

A: Als uw water begint te verkleuren kan dat verschillende oorzaken hebben. Hieronder volgt een overzicht met mogelijke oorzaken. Om de problemen aan te pakken kunt u contact opnemen met uw lokale chemie verkooppunt. Het is sowieso verstandig om uw pH waarde te meten en bij te stellen.

 

Kleur

Mogelijke oorzaak

Oplossing

Groen water    

Algen/ Slechte desinfectie/ teveel cyanuurzuur

pH controleren / corrigeren

Shock toepassen, filteren

Bruin water

Te veel oxidatiemiddelen in het water (ijzer/ mangaan)

Bad deels leeg laten lopen, schoonmaken en bijvullen met leidingwater

Modderig water

Slechte filtering

pH controleren / corrigeren eventueel filter vangen

Troebel water

Kalk laat los uit water

pH controleren / corrigeren

 

3.V: Wat voor toebehoren heb ik nodig om mijn zwembad te onderhouden?

A: Wij adviseren u om een startsetje aan te schaffen. Deze set bevat alle middelen om het bad probleemloos in gebruik te nemen: 0,5 kg Mini Quick, 0,5 kg pH-, 1 x test set voor het meten van pH en chloor en 2 chloordrijvers. Daarnaast is het verstandig om een of twee extra filters op voorraad te hebben. Ook kunt u er voor kiezen om een cover voor uw bad aan te schaffen zodat u het water kunt afschermen tegen vervuiling van buiten af.

 

4.V: Waarom moet ik mijn water behandelen?

A: Vervuild zwemwater kan gevolgen hebben voor u gezondheid. Daarnaast kan een slechte kwaliteit zwemwater ervoor zorgen dat uw bad, pomp en/ of trap worden aangetast. Door het water regelmatig te controleren en te behandelen verlengt u de levensduur van uw zwembad en kunt u er langer plezier van hebben!

 

5.V: Hoe moet ik mijn water behandelen?

A: Controleer minimaal 1x per week de chloor en pH waarde en stel deze indien nodig bij. Zorg er daarnaast voor dat uw pomp goedt werkt zodat het water goed wordt gefilterd. Voor product advies kunt u contact opnemen met Jilong of met uw lokale chemie verkooppunt.

 

6.V: Hoe kan het dat er zwarte vlekken in mijn liner zitten?

A: Dit kan een gevolg zijn van algen of oxidatie. Het is verstandig om uw bad leeg te laten lopen, goed schoon te maken en weer vol te laten lopen met leidingwater.

 

7.V: Waardoor ontstaat de sterke penetrante chloorlucht?

A: De lucht ontstaat niet door te veel chloor. De lucht ontstaat doordat er te veel gebonden chloor in het water zit. Dit is chloor dat zijn werk geeft gedaan en nu niet meer actief is. Om het probleem op te lossen kunt u het volgende doen: Allereerst meet u de pH en stel deze bij tot ongeveer 7,2.  Daarna kunt u het water een shock behandeling geven. Zorg ervoor dat er een vrij chloorgehalte is van 5 mg/ l. Mocht dit niet werken laat het bad dan gedeeltelijk leeglopen en vul het aan met leidingwater. Meet daarna de alkaliteit, deze dient te liggen tussen de 100 en 150 p.p.m., en stel deze zo nodig bij.

 

8.V: Mijn pH waarde ligt buiten de optimale waarden. Wat kan er gebeuren?

A: Een te hoge pH waarde kan aanslag, troebel water, vervuiling van het filter en een slechte werking van het chloor tot gevolg hebben. Als de pH waarde te laag is kan dit zorgen voor aanslag op de liner, roest, scheuren in de plastic onderdelen en het heeft een slecht invloed op de alkaliteit. In beide gevallen kan er ook en huid irritatie ontstaan. Test dus regelmatig uw pH en stel zo nodig bij.

ALPC

Icarus 11, 8448 CJ Heerenveen
Postbus 745, 8440 AS Heerenveen
Tel. algemeen: +31 513 62 66 66

KvK: 01068710
BTW: NL810888415B01


sitemap