logo

introductie supboards

Het Stand Up Paddling (of suppen) geeft een geheel nieuwe dimensie aan het verkennen van de wereld vanaf het water. Er zijn supboards voor elk type watersporter. Of u nu rustig de omgeving wilt verkennen of juist voor meer uitdaging gaat en de golven wilt bedwingen, met een supboard is alles mogelijk. De sport is overgewaaid vanuit Hawaï waar de lokale bevolking grote afstanden over zee aflegden. Dankzij de peddels waren ze niet meer afhankelijk van de waterstromingen. 

Van oudsher werden de boards gemaakt van gelamineerde lagen over een kern van schuim. Maar supboards zijn groot en daarom werd er gekeken naar een opbaasbaar alternatief. Deze boards zijn eenvoudig op te blazen en doen qua stijfheid niet onder voor de originele boards. De sups kunnen samen met de pomp in een draagtas overal eenvoudig mee naar toe worden genomen. 

 

Welk board moet ik hebben?

We verdelen de boards onder in vier categorieën: Allround, surfing, racing en explorer.

 

Allround

Zoals de naam al zegt zijn de allround supboards divers inzetbaar, zowel op golven als op vlak water. Ze zijn vaak korter en hebben minder volume dan bijvoorbeeld explorer- en racingboards. Maar ook bij allround kunt een duidelijke keuze maken: Wilt u meer het surf gevoel? Dan gaat u voor een korter board. Wilt u juist toeren? dan kiest u voor een breder board. 

Surfing

De supboards die gebruikt worden voor het surfen zijn korter en hebben een grotere kromming. Deze kromming zorgt er voor dat de boards snelle en korte bewegingen kunnen maken. Daarnaast voorkomt het dat de punt van het board onderwater duikt bij een golf.

Racing 

Deze boards zijn smaller en hebben meer lengte. Hierdoor snijden ze letterlijk door het water. De stroomlijning van het board zorgt er voor dat er gemakkelijk snelheid kan worden gemaakt. Omdat de boards smaller zijn kan er een hogere topsnelheid worden gehaald. Let wel, hoe smaller het board, hoe minder stabiliteit.

Explorer

De boards uit de explorer lijn zijn perfect om vanaf het water de omgeving te verkennen. Ten opzichte van een racing board hebben ze meer volume wat ze stabieler maakt, maar minder snel. Het voordeel is wel dat het gemakkelijker is om eventueel behaalde snelheid vast te houden. Daarnaast zijn de boards breed en stabiel genoeg om bijvoorbeeld kampeerspullen of visgerei mee te nemen.

Klik hier voor ons assortiment SUPboards

ALPC

Icarus 11, 8448 CJ Heerenveen
Postbus 745, 8440 AS Heerenveen
Tel. algemeen: +31 513 62 66 66

KvK: 01068710
BTW: NL810888415B01


sitemap